Studiile nutriționale au arătat faptul că dulciurile rafinate (care de regula conțin mult zahăr) agravează acneea, însă efectele nedorite nu apar la fel la fiecare individ în parte. Cercetătorii au analizat și conexiunile dintre alte tipuri de diete și efectele lor asupra tenului acneic. De pildă, așa-zisa dietă americană sau dietă occidentală, bazată pe o cantitate mare de glucide, lactate și grăsimi saturate, nu este deloc compatibilă cu acneea, această dietă provocând o intensificare a activității glandelor sebacee, deci o producție ridicată de sebum, dar și o predispoziție la inflamații, care vor intreține această afecțiune a tenului.
Consumul de alimente care conțin carbohidrați complecși și cu un indice glicemic scăzut va reduce simțitor riscul de apariție a acneei. De aceea, ar fi indicat să consumi cât mai des posibil urmatoarele alimente:
- cereale integrale
- leguminoase
- fructe și legume neprocesate
Se consideră că alimentele care conțin urmatoarele ingrediente sunt benefice pentru piele, deoarece reduc inflamația:
- mineralul zinc
- vitaminele A si E
- antioxidanti
Zincul în alimentație
Un studiu publicat în revista BioMed Research International arată relația dintre nivelul de zinc din sânge și severitatea acneei cu care mai mulți pacienți se confruntau. Fiind un important mineral dietetic, zincul ajută la îngrijirea pielii, dar și la reglarea metabolismului și a nivelului hormonal. Specialiștii au observat că un nivel scăzut de zinc în sânge era strâns corelat cu cazurile severe de acnee. Tot ei recomandă să se consume alimente care conțin zinc, până la circa 40 mg de zinc elementar pe zi, indiferent dacă te confrunți sau nu cu acneea.
Alimentele cu un conținut ridicat de zinc sunt:
- semințele de dovleac
- caju
- carnea de vită
- carnea de curcan
- quinoa
- lintea
- fructele de mare, precum stridiile
Dieta bogată în vitaminele A si E
O altă carență pe care cei mai mulți dintre noi o au și care poate determina instalarea acneei este cea referitoare la vitaminele A si E. În lipsa unei alimentații echilibrate, lipsa acestor vitamine din corp poate provoca nu doar probleme cutanate, ci și oculare. E foarte important, însă, să reții faptul că aceste nevoi ale corpului tău pot fi determinate numai în urma unor analize de sânge interpretate de medici.
Dietele cu antioxidanți și Omega-3
Antioxidanții sunt substanțe chimice care neutralizează toxinele de tip radicali liberi de oxigen din organism iar Omega-3 sunt un grup de substanțe grase provenind din surse de origine vegetală (precum uleiuri vegetale, alge marine) sau animală (precum carnea de pește, ouă). Împreună, cele două categorii de nutrienți reduc inflamația și ajută la prevenirea sau tratarea acneei, dar și a altor afecțiuni. În plus, acestea te vor ajuta să îți îmbunătățești sănătatea mentală. Această informație este foarte valoroasă, pentru că puțini sunt cei care știu că acneea poate fi declanșată și întreținută de un stres emoțional, și care poate fi ținut în frâu printr-o alimentație bogată în antioxidanți și Omega-3.
Apa și tenul – cum te ajută o hidratare bună să combați acneea?
Băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice. Cu alte cuvinte, apa va fi prietena cea mai bună a sistemului tău metabolic, ajutându-ți organele vitale să funcționeze perfect. Așa cum probabil știi, corpul nostru pierde multă apă atunci cand transpirăm, proces prin care reușim să eliminăm din sistem toxine și metale grele în mod natural. Totuși, cantitatea de apă pierdută prin transpirație trebuie suplinită, așa că nu uita să bei apă de mai multe ori pe zi, în cantități mici și foarte încet. Tot apă va fi cea care vă ajută porii să nu mai rămână blocați cu sebum sau celule moarte, deci va reduce cu mult, dacă nu chiar va elimina, acneea de pe ten.
Desigur, fiecare organism în parte este unic, așa că doar o testare a anumitor alimente, plus o atentă observație a medicului dermatolog, poate determina care este dieta ideală pentru tine atunci cand ai de-a face cu acneea. Nu uita de alergii sau sensibilități pe care ai putea să le ai în raport cu anumite alimente și care s-ar putea regăsi în enumerarea din prima parte a articolului, pe care te sfatuim să le scoti din ecuație atunci cand cauți dieta pentru ten acneic perfectă pentru tine. Alimentația joacă un rol extrem de important în lupta cu acneea, de aceea o dietă echilibrată este necesară pentru combaterea acestei afecțiuni. În rândurile următoare vei afla sfaturi utile despre cum să-ți recapeți tenul curat, lipsit de imperfecțiuni, dar și informații despre cum arată dieta care poate ține imperfecțiunile pielii la distanță.
Cum îți afectează alimentația tenul?
E cunoscut faptul că anumite alimente cresc glicemia (nivelul zaharurilor din sânge) mai repede decât o fac altele. Atunci când nivelul glicemiei crește rapid în corp, organismul începe să elibereze un hormon numit insulina. O cantitate mare de insulină prezentă în sânge va determina glandele sebacee să producă mai mult sebum, și astfel riscul de apariție a acneei devine mult mai mare. Astfel că cele mai puțin indicate alimente în cazul in care acneea și-a făcut deja apariția sunt cele care conțin multe zaharuri, precum orezul alb, pastele și pâinea alba, și produsele cu zahăr alb în general. Toate aceste produse cu zaharuri sunt încadrate la capitolul carbohidrați ce ridică mult nivelul glicemiei, ele fiind restricționate și chiar contraindicate atât în cazul problemelor cu tenul, dar și în cazul anumitor boli, cum ar fi diabetul și obezitatea.
Sursă articol: Dieta pentru acnee: Ce să mănânci și ce alimente să eviți dacă ai ten acneic | Dr.Max